onsdag 13 januari 2010

NYA RÅD..















Så har jag pratat med Falu Djursjukhus Marianne Mellgren vet, specialist på hudsjukdomar på hund. Efter Tyrah´s senaste besök med sin , allergiska reaktion ?? på ögonen.

Det kan vara så att hon överreagerade på sitt allergivaccin , så nu ska jag göra ett uppehåll i 6-8 veckor med vaccinerandet hemma. Sen ska jag fortsätta där vi slutade. Blir det samma tokiga resultat igen , kommer troligtvis cortison sättas in i stället.

Tyrah mår ju bättre nu , utomhus. Det har varit kallt och hon har inte kliat sig alls.
Så det som är viktigt nu är ju inomhusallergierna.
Ja ni kan själva läsa vad som kan/ska göras vid allergihunds skötsel.
Fick följande mail:



Hej Sara här kommer lite råd då

mvh Marianne Mellgren, leg vetspec hudsjukdomar hund och katt

Tyrah har fått diagnosen Atopisk dermatit

Atopi är en medfödd, genetisk sjukdom där hunden gör för mycket IgE eller IgGd (immunglobuliner) mot allergener i omgivningen. Allergiska lidanden kan som regel inte botas, bara lindras.

Tillståndet blir värre med åren och man måste lära sig att leva på bästa sätt med detta.

Hundens besvär kan kontrolleras med en kombination av alla punkterna på listan nedan. Att bara göra en sak är inte tillräckligt. Patienten måste följas upp med jämna mellanrum. Atopiker bör inte användas i avel. En lyckad atopibehandling kräver en motiverad ägare.

Kombinationsbehandling

1

Undvik kontakt med allergenerna som hunden reagerar på enligt allergitesten, så långt det går.

Husdammskvalster:

Undvik att ha hunden i sovrummet, i sängen eller på heltäckningsmattor. Den bör ligga på en madrass med tätt, fast underlag eller på en "Biabädd". Bädden bör torkas av med en fuktig trasa en gång per dag. Dammsugaren bör ha ett kvalsterfilter.

Förrådskvalster:

Trivs i fuktiga rum som badrum och tvättstuga, samt bland matvaror och foder. De kan hittas i fodersäckar som står öppna en period. Kan hindras genom att stänga säcken med klädnpor. Om man använder fodertunna måste den skuras ren med ex klorin mellan säckarna. Bättre att sätta ner hela säcken o stänga den!

Pollen:

Ta reda på vilka växter och träd som finns i hundens omgivning. Försök att undvika dessa områden under pollensäsongen (träd på våren, gräs på sommaren, ogräs/örter på hösten)

Gräsmattan skall hållas kortklippt och hunden skall hållas inne när gräset klipps. Hunden duschas efter promenad genom vegetaionen. Håll djuret inne tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen under den värsta pollensäsongen.

2

Badbehandling

Bada 1 - 2 ggr/vecka i ett milt hypoallergen schampo t ex Duoxo lindra. Det skall alltid användas en balsam efter badningen om man inte använder detta schampo. Fuktighetsspray (t ex Humilac eller Malacetic) kan också användas direkt på pälsen och masseras in i huden utan att bada (när man har dåligt med tid). Föreligger hudförändingar kan veterinären föreslå andra special schampon. Vid bakterier skall Duoxu klorhexidinschampo användas och vid jästsvamp ex Malacetic

3

Hyposensibilisering

Detta är en typ av vaccinationsbehandling för att göra hunden mindre känslig för de allergener den inte tål. Detta är den bästa allergibehandlingen. (måste beställas av veterinär)

4

Klådstillande mediciner

Man kan pröva med antihistaminer först, men en genomgång av studier visar att de ofta ger liten effekt. Om klådan i perioder inte låter sig kontrolleras får man finna sig i att bruka låga doser prednisolon (cortison). Prednisolon kan brukas tillsammans med antihistaminer. Dosen på prednisolon bör inte vara högre än 0,2 - 0,4 mg/kg varannan dag. Andra klåddämpande mediciner som kan vara aktuella är ciklosporin. Det är viktigt att ha god kontroll på klådan hela tiden. SLUTA INTE med behandlingen när hunden inte kliar sig, men fortsätt med lägsta möjliga dos.

5

Kosttillskott

Omega-3 fettsyror t ex Dr Baddakys fiskolja eller foder som innehåller detta (t ex Royal Canins skin support, Specifik, Hill's JD eller DD lax och ris) kan dämpa klådan och anses som en viktig tillskottsbehandling. Omega-3 fettsyror förbättrar hudbarriären och ger en blank päls. Bäst reslutat ses vid högre dosering.

 

6

Foder

Många atopiker kan också reagera på foderbeståndsdelar. En eliminationsdiet skall ha gjorts och man bör hålla sig till ett kvalitetsfoder. Undvik bruk av tuggben, torrfisk, grisöron och hundgodis.

7

Övrigt

I perioder då sjukdomen blossar upp måste veterinären kontrollera patienten. Sekundära infektioner med stafylokocker eller jästsvamp (Malassezia) förekommer ofta hos atopikerna. Sådana infektioner ökar klådan.

Glöm inte att psykiskt välbefinnande är lika viktigt för gunden som för människan. Regelbunden motion anpassat till hundes behov ger bättre immunitet.

Du som deltar vid utställningar, prover och tävlingar är skyldig att känna till det Nationella dopingreglementet. I samband med vissa sjukdomar ger vi medicinska preparat som oftast innefattas av detta reglemente.

Information om vilka preparat vi gett ditt djur, ges vid förfrågan från dig som djurägare.

2 kommentarer:

Monika sa...

Hej. Har läst alla turer om Thyra. Jag tycker faktiskt synd om både Thyra och Er, hur mycket elände kan det bli. Konstigt att hon fick en allergireaktion av medicinen som ska var gjord efter henne. Hoppas det inte kommer tillbaks igen. Du ska veta att jag tänker på er. Monika

Anna-Lena sa...

Hur mycket ska ni stå ut med??
Fy tusan.. Jag tycker synd om er alla. Tänk vilket elände det kan bli när våra bästa vänner blir sjuka........
Kramar!